Περι Συνηθειας

Θέλεις να αλλάξεις συνήθεια?

Έχω παρατηρήσει ότι για να αλλάξουμε μια συνήθεια, η οποία μπορεί να έγινε αχρείαστη λόγω τόπου και χρόνου, αλλά σημαντικότερο λόγω ανθυγιεινών επακόλουθων, π.χ. το κάπνισμα, χρειάζεται πολλή προσπάθεια και χρόνο και στις πλείστες περιπτώσεις δεν πετυχαίνει.

Τα πράγματα ενεν τόσο άσχημα! Πιο κάτω θα δούμε πώς να ξεπεράσουμε μια συνήθεια με 3 απλά βήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα θέλει περίπου ένα με δύο μήνες για να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες. Ο ακριβής αριθμός των ημερών εξαρτάται από το άτομο, την συνήθεια και το περιβάλλον του.

Τα 3 απλά βήματα για να αλλάξεις μια συνήθεια.
(Καλό θα’ταν να γράφεις κάτω τις παρατηρήσεις σου)

 1. Τα Προτρεπτικά Στοιχεία
  Μόλις νοιώσεις την επιθυμία να καπνίσεις ένα τσιγάρο ή να «δοκιμάσεις» ένα κομματάκι τούρτας παρατήρα γύρω σου: την ώρα, τον τόπο, την παρέα, τι νοιώθεις και τι κάμνεις εκείνη τι στιγμή. Ένα που τούτα εν το ένοχο στοιχείο που σε οδηγά κάθε φορά στην ίδια ρουτίνα. Πώς να το βρεις?  Εν εκείνο που μένει σταθερό κάθε φορά.
 2. Η Ανταμοιβή
  Πως νομίζεις ικανοποιείσαι που τούτη τη συνήθεια? Δοκίμασε κάτι άλλο, πχ αντί για κομματάκι τούρτας πάρε ένα μήλο. Αν πάλε θέλεις τούρτα δοκίμασε κάτι τελείως διαφορετικό, πχ ένα περίπατο. Συνέχισε να δοκιμάζεις διάφορα μέχρι να βρεις ένα καλό αντικαταστάτη.
 3. Η Ρουτίνα
  Τώρα που αναγνωρίζεις το στοιχείο ή τα στοιχεία και την ανταμοιβή, πρέπει να δουλεύεις τη νέα ρουτίνα ευσυνείδητα για 4 εβδομάδες. Μετά, η διαδικασία αυτοματοποιείται και γίνεται χωρίς να το καταλάβεις.
  Συγχαρητήρια!! Έχεις αλλάξει μια συνήθεια επιτυχώς  🙂 Ναι, είναι τόσο απλό!

Μερικά πράματα που πρέπει να έχεις υπόψη πριν ξεκινήσεις

 1. Οι πρώτες μέρες είναι η πιο δύσκολες. Θα σκέφτεσαι συνέχεια την παλιά σου ρουτίνα, γι’αυτό εξάλλου να δοκιμάζεις διάφορα και με διαφορετικούς τρόπους. Δαμέ να ανακαλύψεις πόσο δημιουργικός μπορείς να γίνεις (πολύ περισσότερο απ’ότι νομίζεις)
 2. Η φιλία είναι η καλύτερη υποστήριξη. Κάμε την προσπάθεια σου γνωστή σε φίλους και ζήτα τους να σε ρωτούν πως τα παεις. Συνήθως ε θέλουμε να απογοητεύουμε τους φίλους μας.
 3. Μην απογοητεύεσαι αν παρεκκλίνεις μια φορά. Παρατήρα τι πήε λάθος και πως μπορείς να το σάσεις. Μετά ξαναδοκίμασε. Αν πάλι δεν πέτυχε ξαναδοκίμασε. Δεν χάνεις τίποτε! Αντίθετα, μαθαίνεις παραπάνω για τον εαυτό σου.

Το τελευταίο αξιοσημείωτο που πρέπει να ξέρεις εν ότι τούτη η αλλαγή γίνεται από σένα για σένα. Μην το κάνεις για κανέναν άλλο γιατί ε θα πετύχει. Και δω ρώτας τον εαυτό σου. Θέλεις πραγματικά να αλλάξεις? Αν ναι γιατί? Τούντο άρθρο κάμνει κάποιες εισηγήσεις για το πώς να τα καταφέρεις, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις το αν θέλεις και γιατί.

Για περισσότερες εισηγήσεις
http://zenhabits.net/the-habit-change-cheatsheet-29-ways-to-successfully-ingrain-a-behavior/
http://lifehacker.com/5903077/change-a-habit-in-three-steps-with-this-flowchart
http://www.pickthebrain.com/blog/5-ways-to-change-a-habit/

Advertisements