Νάι ή όχι

Ναι ή όχι λοιπόν.
Πολλές φορές ακούμε την γνωστή συμβουλή – “Δοκίμασε, δεν χάνεις κάτι” – από φίλους και γνωστούς. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό;
Πόσο εύκολο είναι να ορίσεις αυτό που θες και να το ζητήσεις ή και να το διεκδικήσεις;
-Καθόλου εύκολο, και βέβαια δεν είναι.

Όμως δεν είναι και η καλύτερη λύση να μένουμε εκεί κολλημένοι με τα ερωτήματα και στις επιθυμίες. Είμαστε άνθρωποι και είναι λογικό να έχουμε επιθυμίες και ερωτήματα. Το ζήτημα είναι πώς τα φανερώνουμε.
Ως γνωστό, πολλές φορές, σε όλους μας έχει τύχει το σενάριο, να αναρωτιόμαστε για κάτι αλλά να φοβόμαστε να ρωτήσουμε. Άλλες φορές ντρεπόμαστε και όλας. Νιώθουμε φόβο για την αντίδραση του κόσμου, αλλά πιο πολύ φοβόμαστε να μην πάρουμε την απάντηση την οποία ΔΕΝ θα θέλαμε να πάρουμε. Ντρεπόμαστε επίσης μην φανούμε κάπως στα μάτια του κόσμου.
Λογικό δεν είναι άλλωστε; – Και βέβαια ναι, διότι είναι δύσκολο να δεχτούμε τα όσα ΔΕΝ θέλουμε.
Το να μένουμε εκεί όμως δεν είναι λύση. Κάθε μια απορία μας έχει δύο επιλογές. Ένα ναι ή ένα όχι, κάθε φορά που θα ζητάμε κάτι ή και θα ρωτάμε για κάτι, δύο επιλογές υπάρχουν. Το ναι και το όχι. Πρέπει να αποδεχτούμε και το άλλο μονοπάτι που θα μπορούσε να πάρει η ζωή, και να τολμήσουμε. Να ξεκαθαρίσουμε στον εαυτό μας τι θέλουμε και να το ζητήσουμε. Να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να μάθουμε και να ρωτήσουμε. Έχοντας υπόψη ότι δύο κατευθύνσεις που υπάρχουν. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι και αδύνατο. Είναι μεγάλο άλμα να μπορεί κανείς να ζητήσει όσα θέλει. Αλλά ακόμα και σήμερα, τώρα, αξίζει τον κόπο να κάνουμε έσω το πρώτο βήμα:
Να ξεκαθαρίσουμε στον εαυτό μας με πλήρης ειλικρίνεια τι θέλουμε και τι ζητάμε από το εγώ μας αλλά και από τον κόσμο γύρω μας.
Και στο επόμενο πιο δύσκολο βήμα – να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε. Με μια θετικότητα, και σιγουριά στο εγώ μας. Και ας μην ξεχνιόμαστε :

“Τα πράγματα πάντα μπορούν να γίνουν χειρότερα”

άρα γιατί να μην προσπαθήσουμε έστω

Advertisements