3 μικρά βήματα

zoi Η ζωή είναι περίπλοκη! Και όμως τα πράγματα δεν είναι περίπλοκα.

Τα μεγάλα και φιλοσοφημένα βιβλία λένε πως με απλά βήματα ο καθένας μας μπορεί να κάνε την καθημερινότητα του πιο ευχάριστη και πιο θετική ως προς το εαυτό του αλλά και ως προς το περιβάλλον του. Δεν είναι εύκολο, στην πράξη, όσο στην θεωρεία, όμως γιατί να μην δοκιμάσει κανείς; Τόσα και τόσα νέα πράγματα δοκιμάζουμε κάθε μέρα, απλά αντί να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό φαγητό, δοκιμάζεις μια διαφορετική σκέψη. Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο το οποίο διάβαζα τώρα τελευταία, υπάρχουν τρία βασικά βήματα:

Αν δεν κυνηγήσεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς, τότε πολύ απλά δεν θα το έχεις ποτέ.

Για να έχεις στο περιβάλλον σου αυτό που θες, πρέπει να το επιδιώξεις. Να το κυνηγήσεις, να το παλέψεις. Και αντίστοιχα τα όσα δεν θέλεις, να τα εξαφανίζεις ένα – ένα. Διότι εμείς οι ίδιοι ορίζουμε το ΔΙΚΟ ΜΑΣ περιβάλλον, ανάλογα από αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και επειδή εδώ όλοι μας θα πούμε: «Τι μας λές?!», το τονίζω ότι μπορεί και είναι πιο απλό από ότι φαίνεται. Άλλωστε, αν χρειαζόμαστε ζάχαρη για το σπίτι, δεν κάνουμε το ίδιο ακριβώς? Πάμε ως το κατάστημα και αγοράζουμε, δεν περιμένουμε να έρθει μόνο του ένα πακέτο στο σπίτι μας! Άρα κάθε μια μέρα που περνά, να κάνουμε ένα βήμα και να επιδιώκουμε τα όσα θέλουμε.

Αν δεν ρωτήσεις η απάντηση θα είναι πάντα «ΟΧΙ».

Αυτό είναι ένα βήμα, λίγο πιο δύσκολο. Διότι σαν άνθρωποι, έχουμε αρκετές σκέψεις και πολλούς προβληματισμούς. Αυτό δεν είναι κακό. Αλλά πολλές φορές έχουμε ερωτήσεις, απορίες, τις οποίες για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, διστάζουμε να εκφράσουμε. Είτε επειδή φοβόμαστε την απάντηση είτε επειδή σκεφτόμαστε υπερβολικά, πως θα φανεί στους άλλους η ερώτηση μας. Όμως αν πραγματικά μας ενδιαφέρει κάτι, μας απασχολεί γενικά, πρέπει να ξεπεράσουμε όλες εκείνες τις σκέψεις που έχουμε και να ρωτήσουμε. Ακόμα και αν αυτό εκθέσει τους προβληματισμούς μας ή και τη προσωπικότητα μας σε άλλους. Για κάθε ερώτηση άλλωστε υπάρχει το «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ». Εάν δεν ρωτήσουμε όμως πάντα θα είναι «ΟΧΙ» ή ακόμα χειρότερα «ΔΕΝ ΞΕΡΩ», επειδή πολύ απλά δεν ρωτήσαμε όταν έπρεπε.  Άλλωστε για ότι απορία έχουμε-όσο αφορά τις γνώσεις μας δεν κάνουμε Google; Είναι καιρός να ρωτήσουμε και το περιβάλλον μας.

Αν δεν κάνεις ένα βήμα μπροστά, θα βρίσκεσαι πάντα στο ίδιο μέρος.

Τελευταίο βήμα αλλά όχι και το πιο ασήμαντο. Εδώ δεν έχουμε καμιά απολύτως δικαιολογία. Είναι γεγονός ότι αν δεν κάνουμε ένα μικρό βήμα κάθε μέρα που περνά, τότε απλά θα μείνουμε κολλημένοι στον ίδιο τόπο, χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή. Σε όλα τα επίπεδα, ο άνθρωπος, το «εγώ μας» πρέπει να εξελίσσεται. Να αλλάζει, να αποκτά κάτι νέο, να πάει ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρα που έβαλε. Διότι ακόμα ο κόσμος αλλάζει, τα πάντα αλλάζουν και αν δεν κάνουμε και εμείς βήματα μικρά έστω, τότε πολύ απλά θα μείνουμε εδώ.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι περίπλοκα! Εμείς τα κάνουμε περίπλοκα, γιατί σκεφτόμαστε ίσως και υπερβολικά κάποτε, μερικά πράγματα. Ναι μεν χρειάζεται να μελετάμε καλά στο μυαλό μας, κάθε βήμα, κάθε πράξη, κάθε λέξη μας, αλλά λίγο πιο χαλαρά. Η ζωή μπορεί να έχει και πιο απλό περιεχόμενο, σε μερικά θέματα. Δεν μπορεί να είναι 100% απλή αλλά από εμάς εξαρτάται αν θα κάνουμε ένα ποσοστό της πιο απλή και πιο θετική. Ξεκινώντας από σήμερα και άλας.

Advertisements