Ολοι θελουμε να πιαστουμε απο κατι.

Ποτέ μου δεν θεώρησα τον εαυτό μου ως αυτόνομη μονάδα αλλά ως ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ που μας ενώνει όλους. Είμαστε όλοι ενωμένοι με κάποιο τρόπο. Έχουμε μια σχέση να μοιραστούμε. Η φύση της σχέσης μας με τους άλλους παίζει ρόλο στον βαθμό επιρροής που ασκούμε.
Όσο πιο στενή είναι μια σχέση τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να επιρεαζόμαστε άμεσα απο συμπεριφορές. Είμαστε καθρέπτες των εμπειριών μας. Είμαστε κομμάτι μιας αλυσίδας και η αντίδραση του ενός μέρους επιρεάζει το άλλο. Η γνωστή αλυσιδωτή αντίδραση. Γιαυτό εξάλλου παρατηρούμε κοινά σημεία σε ομάδες ατόμων.
leaves1Η αλλαγή μπορεί να προκύψει απο μια συμπεριφορά, μια στάση ή και μια ιδέα, παρόλο που οι ιδέες προκαλούν συμπεριφορές. Συμπεριφέρομαι με κάποιο τρόπο γιατί πιστεύω σε κάτι. Για παράδειγμα ένα άτομο που δυσκολεύεται να αλλάξει μια στάση λόγο φόβου κατάκρισης απο το σύνολο, όταν αντιμετωπίσει κάποιον άλλο στο σύνολο του με την ιδεατή του στάση, ίσως ηθελημένα ακολουθήσει.
Στην άλλη περίπτωση που η σχέση μας με άλλα άτομα δεν είναι στενή θα δημιουργηθεί μια αντίδραση πιο αργή στην εκτέλεση της ή καμία. Θέλωντας ή μη, ακολουθούμε συμπεριφορές που υπάρχουν γύρω μας.
Ο καθένας μπορεί να θεωρήσει μια συμπεριφορά άσκοπη μέχρι να βρεθεί στο επίκεντρο των αντιδράσεων και να ακολουθήσει και αυτός. Ίσως αν η βάση της προέρχεται απο λογική τεκμηρίωση τότε να κρατήσει αλλά δεν είναι ο κανόνας σε συμπεριφορές και ιδέες που κράτησαν μακροχρόνια. Κατα κόρον όμως η νόρμη θα μας παρασύρει, έστω και για ένα μικρό διάστημα.
Καλό θα ήταν αφού πιστεύουμε σε κάποιες ιδέες να τις ακολουθάμε. Ο καθένας έχει κρίση και μπορεί να αντιληφθεί αν κάτι τον εκφράζει ή όχι. Δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός. Έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε συμπεριφορές και να μας αλλάξουν οι ίδιες. Στο τέλος της μέρας δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει ο χρόνος που περνάει. Μας προκαλεί φόβο για τα όσα αφήσαμε πίσω και για τα όσα θα ‘ρθούν, για τα όσα προλάβαμε ή όχι.
Αν πιστέυουμε τόσο πολύ σε κάτι και θέλουμε να το κάνουμε, ας το κάνουμε. Θα κριθείς έτσι και αλλιώς. Κάποιες φορές για κάτι που θεωρείς τόσο αστείο που δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παρά να χαμογελάσεις αρνούμενος να ασχοληθείς γιατί δεν θα έχει νόημα για το άλλο άτομο.
Υπάρχει ένας φόβος γύρω απο το διαφορετικό αυτού που ήδη γνωρίζουμε. Βασιζόμενοι σε αυτά που βλέπουμε δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Οι σκιές υπάρχουν μόνο ως αναπαράσταση κάποιας μεγαλύτερης αλήθειας που πρέπει εμείς οι ίδιοι να ανακαλύψουμε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ!

Advertisements